وقتی که ما به سفر می رویم و یا می خواهیم برای تحصیل یا کار، مدتی را در یک اقامتگاه استیجاری به سر ببریم، لازم است آن اقامتگاه بر اساس شرایط آب و هوای منطقه طراحی و اجرا شود، تا ما بتوانیم راحتی و آسایش را در مدت اجاره اقامتگاه داشته باشیم. در ادامه به بررسی نکات مهمی می پردازیم که باید در انتخاب اقامتگاه با توجه به شرایط آب و هوایی مد نظر قرار بگیرد.
نکات کلیدی در انتخاب اقامتگاه با توجه به شرایط آب و هوایی
منطقه ایران چهار فصل است و هر فصل زیبایی های خاص خودش را دارد. علاوه بر متنوع بودن فصل های سال، آب و هوای مناطق شمال، جنوب، شرق و غرب نیز در فصل های مختلف، چهره متفاوتی دارند. بر اساس آب و هوای هر منطقه، مصالح به کار برده شده و طراحی خانه ها کاملاٌ متفاوت است. برای انتخاب نوع اقامتگاه بر اساس شرایط آب و هوایی لازم است نکات زیر را در نظر بگیرید:
1. نوع اقامتگاه بر اساس دما و رطوبت هوا
وقتی که می خواهیم در یک جایی اقامت کنیم که دارای آب و هوای گرم و مرطوب است و داخل اقامتگاه شرج می شود، قطعاً کولر آبی جوابگوی گرما و شرجی نیست. بهتر است قبل از کرایه اقامتگاه مطمئن شوید که برای خنک کردن فضا از کولر گازی استفاده می شود و اقامتگاه سیستم تهویه ضعیفی ندارد.
اگر تمایل دارید به مناطق سردسیری و کوهستانی سفر داشته باشید و در اقامتگاه کلبه ای وسط جنگل یا کوهستان بمانید، حتی اگر هوا گرم و آفتابی است، بهتر است اقامتگاه دارای بخاری یا شومینه باشد، چون مناطق کوهستانی آب و هوای غیرقابل پیش بینی دارند و ممکن است یک دفعه برودت هوا بالا برود و نیاز به سیستم گرمایشی داشته باشید.
2. دسترسی به امکانات ایمنی در شرایط آب و هوایی خاص
بعضی از اقامتگاه هایی که ساخته می شوند، به امکانات توجه نمی کنند و صرفاً به دنبال کسب درآمد از طریق اجاره اقامتگاه هستند. در صورتی که با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه، اقامتگاه می بایست، شرایط ایمنی و استاندارد را برای مواقع بحرانی داشته باشد.
برای مثال اگر وارد منطقه ای می شوید که هوای آن عالی است، اما یکدفعه دچار سیل یا بهمن به علت بارش شدید برف و باران می شود، می بایست شرایط دفع آب، دسترسی امن به راه های خروج، برق اضطراری و دیگر موارد را داشته باشد.
3. تهویه طبیعی و فضاهای باز
اگر اقامتگاه در مناطق جغرافیایی با آب و هوای گرم و خشک و معتدل است، وجود یک فضای باز مثل بالکن، حیاط خلوت، باغچه کوچک و دلنشین، باعث می شود که مسافران از هوای باز لذت ببرند و در صورت نیاز درب و پنجره را باز کنند تا هوای تازه، نور طبیعی خورشید و تهویه طبیعی داشته باشند و از سفر خود لذت ببرند.
همچنین، در مناطق خشک و بیابانی، بهتر است اقامتگاه هایی را انتخاب کنید که دارای سایبان ها، بادگیرها یا ایوان های خنک کننده باشند که می توانند در کاهش دما و ایجاد محیطی خنک تر، موثر باشند.
4. عایق کاری و پنجره های دوجداره
اقامتگاه های مناسب باید با توجه به آب و هوای محلی، دارای عایق مناسب برای کنترل دما باشند. عایق کاری صحیح و استفاده از پنجره های دوجداره کمک می کند تا در شرایط آب و هوای سرد، گرما به خوبی در داخل محیط حفظ شود و در مناطق گرم، از ورود گرمای خارج به داخل جلوگیری شود. این نکته علاوه بر حفظ دما، به کاهش مصرف انرژی نیز کمک می کند و در دراز مدت به حفظ محیط زیست نیز یاری می رساند.
5. موقعیت مکانی و نوع معماری اقامتگاه
انتخاب اقامتگاه با توجه به موقعیت جغرافیایی نیز اهمیت دارد. اقامتگاههایی که در مناطق بادگیر مثل رودبار، قرار دارند یا در نواحی مرتفع تر و ساحلی هستند، باید دارای معماری مقاوم در برابر باد و باران باشند.
اقامتگاه هایی که در مناطق کویری یا خشک واقع شدهاند، بهتر است از نظر معماری به گونه ای طراحی شده باشند که دیوارهای ضخیم تر، پنجرههای کوچک تر و سقف های بلندتر داشته باشند تا گرما به طور طبیعی کاهش یابد و محیط خنک تری ایجاد شود.
6. امکانات و تجهیزات حرفه ای برای مناطق با شرایط آب و هوایی خاص
در انتخاب اقامتگاه در مناطقی با شرایط خاص آب و هوایی، باید به امکانات و تجهیزات ویژه ای که اقامتگاه ارائه می دهد توجه داشت. برای مثال، در مناطقی که بارش برف زیادی دارند، وجود انبار برای تجهیزات اسکی و وسایل گرم کننده لباس ضروری است. در مناطق مرطوب، اقامتگاه هایی با امکانات ضد رطوبت و سرویس های بهداشتی با تهویه خوب ترجیح داده می شوند.
7. آب و هوا و انتخاب مصالح ساختمانی
نوع مصالح مورد استفاده در ساخت اقامتگاه ها به طور مستقیم با شرایط آب و هوایی آن منطقه مرتبط است. در مناطق گرم و خشک، از مصالحی مانند خشت، گل و آجر استفاده می شود که به خنک نگه داشتن فضای داخلی کمک می کنند و به طور طبیعی عایق حرارتی هستند. در این نوع اقلیم ها، اقامتگاه ها با دیوارهای ضخیم تر و پنجره های کوچک تر ساخته می شوند تا تبادل حرارتی کاهش یابد.
در مقابل، در مناطق سرد و کوهستانی که نیاز به حفظ گرما در داخل ساختمان بیشتر است، از مصالحی مانند چوب و سنگ استفاده می شود که عایق حرارتی خوبی دارند و باعث حفظ گرما در داخل می شوند. همچنین در مناطق مرطوب مانند سواحل، از مصالح مقاوم به رطوبت و پوسیدگی مانند بتن و چوب های مقاوم به آب مثل چوب ترموود، استفاده می شود.
8. ارتفاع و سطح زمین
در مناطق مرتفع و کوهستانی، مدل ساخت اقامتگاه ها باید به گونه ای باشد که در برابر باد و سرما مقاومت کافی داشته باشد. در این مناطق، اقامتگاه ها اغلب با سقف های شیب دار ساخته می شوند تا برف و باران به راحتی از روی آن ها سرازیر شود و فشار اضافی روی سقف ایجاد نشود. همچنین، در این نواحی نیاز به استفاده از سیستم های گرمایشی مناسب و عایق کاری قوی برای حفظ دما و جلوگیری از اتلاف انرژی ضروری است.
در مناطق هموار و نزدیک به سطح دریا که شرایط رطوبتی بیشتری دارند، اقامتگاه ها اغلب با پایه های بلندتر از سطح زمین ساخته می شوند تا از نفوذ آب و رطوبت جلوگیری شود. این مدل ساخت به کاهش آسیب های ناشی از سیلاب ها و طغیان آب نیز کمک می کند.
9. جهت گیری ساختمان و استفاده از نور طبیعی
خانه ها به دو جهت شمالی و جنوبی ساخته می شوند. در صورت امکان بهتر است اقامتگاه هایی که در مناطق سردسیری ساخته می شوند، طوری طراحی شوند که در ساخت چنین اقامتگاه هایی از درب و پنجره های بزرگ استفاده شود تا در طول روز افراد نور طبیعی خورشید را داشته باشند.
در مناطق گرم و خشک، ساختمان هایی پرطرفدار هستند که جهت گیری آنها به سمت شمال یا شمال شرقی باشد. در ساخت این اقامتگاه ها پنجره ها کوچک هستند و برای تراس یا حیاط خلوت از سایبان استفاده می شود.
10. معماری بومی و هماهنگی با محیط طبیعی
موقعیت جغرافیایی ایران و چهار فصل بودن مناطق، باعث شکل گیری معماری خاص برای هر منطقه شده که دقیقاً با فرهنگ و شرایط اقلیمی و بومی آن منطقه هماهنگ است. هر منطقه یک مدل ساخت خاص برای خانه ها و ویلاها دارد که دقیقاً بومی سازی شده است.
برای مثال وقتی وارد مناطق شمالی می شویم، خانه هایی با سقف های شیروانی و سازه های سنگی و چوبی می بینیم. وقتی هم که وارد مناطق گرم و خشک می شویم، پشت بام های ایزوگام شده با پنجره های کوچک و آپارتمان سازی شده را مشاهده می کنیم.
اجاره اقامتگاه کلبه چوبی در مناطق جنگلی و گرمسیری به چشم می خورد که کاملاً از مصالح طبیعی مثل سنگ یا چوب، برای ساخت آنها استفاده شده است تا دقیقاً افراد بتوانند حس بودن در طبیعت را تجربه کنند و از نظر نما و جلوه نیز مدل اقامتگاه با طبیعت همخوانی داشته باشد.
در مناطق جنگلی و گرمسیری، اقامتگاهها معمولاً به صورت کلبههای چوبی ساخته می شوند که سازگاری خوبی با محیط اطراف دارند. این اقامتگاهها سبک هستند و از مصالح طبیعی ساخته شدهاند تا کمترین تأثیر را بر محیط زیست بگذارند و هماهنگی بصری نیز داشته باشند.
11. استفاده از منابع طبیعی منطقه
اگر طراحی هر اقامتگاه در هر موقعیت جغرافیایی با استفاده از منابع طبیعی آن منطقه باشد، می تواند به کاهش هزینه ها و حفظ انرژی منجر شود. برای مثال اگر در نظر دارید که در مناطق بادخیز اقدام به ساخت اقامتگاه نمایید، بهتر از جهت تهویه هوا، مستقیماً از انرژی باد استفاده کنید. در مناطق گرمسیری استفاده از انرژی خورشیدی برای تامین گرما و روشنایی عاقلانه ترین کار است.
نتیجه گیری
وقتی تصمیم می گیریم برای مدت زمانی کوتاه به اجاره خوابگاه، پانسیون یا اقامتگاه اقدام کنیم، لازمه که بر اساس موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی منطقه، شرایط و امکانات رفاهی اقامتگاه مثل تهویه مناسب، سیستم گرمایشی و سرمایشی، داشتن امکانات برای شرایط بحرانی آب و هوایی و موارد دیگر را در نظر بگیریم و پس از بررسی فاکتورهای مهم، اقدام به اجاره اقامتگاه نماییم تا تجربه ای لذت بخش را در مدت اجاره داشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید